2012. augusztus 1., szerda

Ajánló(k)

Sziasztok!
Egyik hírem, hogy kész a fejezet!!! Ez is hosszabb az előzőeknél, bár nem olyan sokkal, mint a 6. fejezet. Holnap lessétek a blogot, mert hozom!

Szóval...
  Akik nem olvasták vissza as legelső bejegyzéseket, nem tudhatják, hogy eredetileg ez egy hagyományos blog volt. Úgy terveztem, hogy különböző filmekről, könyvekről stb.-ről fogok írni, de jött az a hűű de nagy ihletem, és ez a háttérbe szorult. Sebaj, pótlom! :)
  Amiről most írni fogok az egy könyv, és a belőle készített film. Igazából a véleményetekre vagyok kíváncsi, meg arra, hogy ki olvasta a könyvet/látta a filmet ;) Aki még nem hallott a történetről, annak melegen tudom ajánlani! 

BÜSZKESÉG ÉS BALÍTÉLET
Tartalom: A jómódú, ám nem túl gazdag Mr. Bennet boldogan él vidéki birtokán buta, folyton fecsegő feleségével és öt lányával. Mrs. Bennet életének célja lányait a szegényes hozomány ellenére jól férjhez adni. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.
Amikor a szomszéd birtokot a fiatal, gazdag és nőtlen Mr. Bingley bérbe veszi, Mrs. Bennet már jövendő vejét látja az új szomszédban. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzyt illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. Lizzy sok rosszat hall Mr.Darcyról, s a férfi gőgje mindezt alátámasztani látszik. Lizzy nem is sejti, hogy Mr. Darcy gyengéd érzelmeket táplál iránta.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, Mr. Collinstól, és amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzy Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.
Amikor Mr. Darcy váratlanul megkéri Elizabeth kezét, ő a fejére olvassa összes gőgjét. Ám a bűnök egy része alaptalannak, más része pedig teljesen érthetőnek mutatkozik. Elizabeth lassan ráébred arra, hogy mekkora belső csatát vívhatott Mr. Darcy, míg végül eljutott addig, hogy megkérje a kezét. A felismerés, hogy a férfi valóban szerette, elkeseríti. Nagybátyjával és nagynénjével hosszabb utazást terveznek, mivel azok látják Elizabeth gyötrődését. Az úton betérnek Pemberley-be Mr. Darcy birtokára. Mr. Darcy mindent megtesz, hogy bizonyítsa Elizabethnek, mennyire tévedett amikor gőgösnek, büszkének nevezte. Lizzy szerelmes lesz.
Lydia elszökik egy ott állomásozó ezred tisztjével, Mr. Darcy időt és pénzt nem kímélve igyekszik a Bennet lány becsületét megmenteni. S helyrehozza Mr. Bingley és Jane kapcsolatát is. Elizabeth immár teljesen biztosan tudja, mekkora hibát vétett a házassági ajánlat elutasításával, de immár félő, hogy Mr. Darcy végleg lemondott róla.
Hirtelen felbukkan Lady de Bourgh, Mr. Darcy nagynénje, s feldúltan közli, hogy az a híresztelés járja, unokaöccse eljegyezte őt. Elizabeth tisztázza a helyzetet, hogy nem menyasszonya Mr. Darcynak, ám nem hajlandó esküt tenni, hogy soha nem fogadja el a házassági ajánlatát. Mr. Darcy nemsokára megjelenik Bennetéknél, és elárulja, hogy nagynénje nála is látogatást tett. Elizabeth megvallja, hogy cseppet sem gyűlöli a férfit, s az újra megkéri a kezét.
A két főszereplő leküzdi hibáját, egyik a büszkeséget, másik az előítéletet, s már semmi sem áll többé boldogságuk útjába.

A film
Kategória: Romantikus, vígjáték
Rendező: Joe Wright
Szereplők: 
Elizabeth BennetKeira Knightley
Mr. DarcyMatthew Macfadyen
Mary BennetTalulah Riley
Jane BennetRosamund Pike
Lydia BennetJena Malone
Catherine "Kitty" BennetCarey Mulligan
Mr. BennetDonald Sutherland
Mrs. BennetBrenda Blethyn
Charlotte LucasClaudie Blakley
Mr. Charles BingleySimon Woods
Caroline BingleyKelly Reilly
Mr. George WickhamRupert Friend
Mr. William CollinsTom Hollander
Lady Catherine de BourghJudi Dench
Anne de BourghRosamund Stephen
Fitzwilliam ezredesCornelius Booth
Mrs. GardinerPenelope Wilton
Mr. GardinerPeter Wight
Mrs. ReynoldsMeg Wynn Owen
Georgiana DarcyTamzin Merchant
Vélemény: Nekem nagyon tetszett a film, egyszerűen imádtam! Volt néhány jelenet, ahol nem teljesen értettem a szituációt, de idővel minden a helyére került. Egyrészt azért keltette fel az érdeklődésemet, mert nagyon szeretem  Keira Knightley-t ( A Karib-tenger kalózaiból), másrészt nagyon sokat hallottam a filmről, kapott hideget-meleget is bőven. 
Az előzetese alapján nekem nagyon megtetszett, itt megtalálhatjátok:  http://www.youtube.com/watch?v=Y5gSu9MQP64 

Aki inkább a modernebb filmekért van oda, unalmasnak találhatja, de a romantikus alkatok nagyon élvezni fogják ;)

A könyv
Írta: Jane Austen 
Megjelenés: 1813 (!)
Eredeti cím: Pride and Prejudice
Eredeti nyelv: angol
Műfaja: regény
Fordította: Szenczi Miklós

Vélemény: Előbb láttam a filmet, mint olvastam a könyvet. Azt mondják ez nem előnyös, de szerintem ebben az esetben teljesen mindegy. Nagyjából egyezik a könyv és a film cselekménye, de kisebb-nagyobb különbségek tapasztalhatók a könyv felétől, bár ezek nem befolyásolják a végkifejletet, de a könyv valamivel tovább ment, mint a film, betekintést engedett a későbbi történésekbe is. 
  A könyv segített megérteni a filmben nem teljesen tiszta részeket, és kicsit olyan volt, mintha a színészek fejébe láttam volna. A könyv ugyebár sokkal jobban fejezte ki Elizabeth érzéseit, és (mivel E/3.-ban íródott) Darcy gondolatai közül is megismerhettem egyet-kettőt. Gyerekek, nem tudok mást mondani: annyira jó volt!! Le se tudtam tenni, míg a végére nem értem. 

Na, mit gondoltok? Megtetszett? Nézzétek meg, szerintem nem bánjátok meg! Láttátok/olvastátok már? Szeretettel várom a véleményeteket! Kíváncsi vagyok ki, mit gondol róla, akkor is ha már ismeri, és arra is, ha valaki csak az ajánló alapján ír véleményt! 

Kérlek jelezzetek vissza, hogy akartok e még hasonló ajánlókat! Ha van esetleg film, vagy könyv ötletetek, és szívesen megosztjátok velem, írjatok!

Holnap jövök! Üdv.: Tara



forrás: Wikipédia+Google :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése